Viatjar en transport públic com a pare

A partir del 3r mes (algunes abans i d’altres més tard) la dona embarassada es comença a cansar més, a marejar, a tenir calor, a estar incòmoda… i per tant viatjar en transport públic en hora punta passa a ser un esport d’aventura. Com que encara no té prou panxa com per demostrar visualment que està embarassada, ha de demanar que la deixin seure. Tu que vas al seu costat, et converteixes en l’objectiu de totes les mirades interrogatives perquè confirmis si realment ho està o no i s’acaba creant una certa tensió. Quan hi ha algú assegut i li demanes que si us plau s’aixequi que és un seient reservat, es miren la panxa i no hi ha panxa… O si ella ja està asseguda i arriba una senyora gran carregada amb bosses del supermercat, i veu una noia més jove a la zona reservada, es queda mirant i pensant que és una falta de respecte i que això ja no és com era abans.

A Londres, entre altres llocs, ja fa temps que van resoldre aquesta situació tensa i ofereixen una xapa per penjar-se a la jaqueta o a la bossa que t’identifica com a dona embarassada (i que et donen a les oficines del metro) per evitar que t’hagin d’estar qüestionant amb la mirada si la panxa ja és o no d’embarassada. Baby on board!

Però és que després, passats uns mesos, la dona embarassada arriba a casa molt contenta i t’explica que una persona s’ha aixecat per deixar-la seure sense demanar-ho. Sense dubte això li facilita viatjar una mica més còmoda en transport públic ja que la panxa pesa més, li fa mal l’esquena, està molt més cansada, etc. Però llavors tu que abans eres l’objectiu de les mirades de desconfiança i interrogació, ara quedes ignorat, dret i pal plantat. Tothom comença a parlar amb ella, amb la panxa, si ja té nom, quin dia naixerà, si serà capricorn, o si serà nen o nena… Tu al costat invisible.

Un altre exemple: els bancs a Brasil són el típic lloc on fas una hora de cua. En canvi si estàs embarassada tens la caixa preferencial i en 10 minuts ja ho has enllestit (no sempre, però la competència de cada empleat ja és una altra història). Però clar, una dona embarassada de 8 mesos i mig et demanarà si li pots fer el favor d’anar a fer tal gestió al banc i llavors, ni que l’embaràs sigui dels dos, tu no podràs passar per la caixa preferencial i et tocarà fer la cua d’una hora.

Sembla que la natura no ens ha fet per encaixar en aquest procés, fins que neix el nen. Llavors si que ja es visualitza que ets el pare, que pots gaudir d’alguns beneficis a les cues o als transports públics. I fins i tot algú t’ajudarà a pujar un cotxet per les escales.

Més info: Londres Baby on board badge
Pregnant women can wear a ‘Baby on board’ badge to let other passengers know they may need a seat. These are available from Tube station ticket offices. If you live in Greater London or south east England, you can also request a badge through our Customer Service Centre, by emailing your full name and address to babyonboard@tfl.gov.uk or by calling 0343 222 1234.

2 Comments

  1. Ben cert!, en alguns casos els pares si que poden gaudir d’aquest benefici. Embarassada d’uns quants mesos vam viatjar a París. A la tornada, i amb tot això que comentes de cansament, panxota, etc. ens trobem amb una llarga cua al control de policía de l’aeroport CDG. Vaig començar a xerrar amb el meu marit per no pensar en l’estona que ens quedava quan, de sobte, una parella de la policía va començar a apartar a tothom i ens va obir camí per passar directament el control sense la necessitat de fer cua.
    A l’aeroport de Barcelona vaig haver de fer-la tota.

    Reply
  2. Jejeje tens raó, als aeroports és un altre lloc on el privilegi es pot compartir :) Preguntant una mica, a museus o edificis públics també ens han tractat molt bé sense que tinguéssin res escrit.

    Reply

Deixa un comentari

%d bloggers like this: