Welcome To The Machine: 5 aplicacions que generen tendinitis infantil

Els nostres fills volen fer servir els nostres aparells interactius (digues-li iPhone, digues-li iPad, diga-li altres) no només perquè són atractius i interactius sinó perquè els fem servir davant dels seus morros constantment. Un cop són prou destres per a manegar-se amb un d’ells, és difícil justificar que no puguin ni olorar-los.
Fer servir aquests aparells per a què el nen no molesti o calli és una cosa que em fa ràbia. Per tenir-los distrets i que dinin mentre estan embovats és un concepte que no acabo de digerir. Els tan discutits natius digitals no es caracteritzaran per tenir tecnologia a les mans des de petits si no per fer-la servir de la manera més assenyada i productiva.
Malauradament, crec que tots pequem una mica de recórrer a aquest recurs fàcil quan la situació ho requereix.

Nosaltres som de l’opinió que, amb mesura i amb el contingut adequat, cap aparell electrònic és satànic. La televisió, les consoles, els smartphones i les tablets no són una escombraria per si mateixos. Són aparells. I estan a les nostres ordres. El que pot ser una porqueria és el que s’emet i consumim a través d’ells. Com pot ser una porqueria el que consumim al cinema, al teatre o a través d’un equip de música o a un concert (uns mitjans on rarament ningú posa en dubte el perill de consumir sense criteri).

Welcome To The Machine

La fase addicció està allà. L’alt nivell interactiu pot fer que hi hagi cert estira i arronsa al principi però, amb paciència, l’Emma va aprenent quan pot i no pot consumir un joc o un vídeo. Intentem que entengui quin és el límit de temps i com apagar i deixar-ho tot per a passar a la següent activitat. Costa, i de vegades és una batalla, però val la pena si aprenen a fer-los servir amb mesura ja que, al cap i a la fi, són un complement més de la vida quotidiana.

Amb aquesta reflexió-excusa barata, volia compartir algunes de les aplicacions que més ens han agradat a tots a casa (partint de la base que l’Emma té només 2 anys):

Dress Up: Professions Probablement Dress Up: Professions va ser la primera aplicació a la que l’Emma es va aficionar. El nom és prou descriptiu: s’escull entre un nen i una nena i se’ls ha de vestir segons la professió que també hem escollit (astronauta, carter, policia, pagès, cuiner, etc.). Un cop completada la tasca, el dibuix es transforma en una il·lustració que els nens poden pintar amb el dit escollint entre múltiples retoladors de colors.

Gratis (iTunes) Gratis (Google Play)

(hi ha in-app purchases per a expandir professions)

Petting Zoo Petting Zoo seria de les aplicacions més espectaculars que hem trobat. Com si es tractés d’un llibre interactiu, una sèrie d’animals apareixen descontextualitzats del seu medi (un conill en un barret, una balena en una banyera, un gos salsitxa que s’estira com un xiclet, un peix que literalment es mossega la cua fins a empassar-se a sí mateix) i reaccionen als gestos i moviments del nen, acompanyats d’una música circense i efectes de so molt ben trobats. Els gràfics són propers a la il·lustració a llapis, sempre sobre un fons monocrom. Una delícia.

2,99€ (iTunes) 2,99€ (Google Play)

Pepi Doctor Una de les aplicacions favorites a casa és Pepi Doctor. Una sèrie de nens necessiten diverses cures pels seus problemes de salut. L’aplicació et guia per a què aprenguis a netejar les dents, curar ferides o, fins i tot, curar una càries. Pots arreglar uns ossos trencats com si fos un puzzle mitjançant radiografies, embenar o posar tirites. És molt entretinguda, hi ha diversos nens a qui curar i els efectes de so són divertits. Bàsicament, permet als nens familiaritzar-se amb diferents especialistes i amb diferents aspectes de la salut mentre juguen.

Té una variant anomenada Pepi Bath on els conceptes mèdics són substituïts pel bany i la higiene però amb el mateix sistema de joc.

1,79€ (iTunes) 1,59€ (Google Play)

My Little Town No sent exactament un joc de reptes, My Little Town presenta una petita ciutat interactiva, on les seves escenes quotidianes reaccionen quan nosaltres volem (la senyora que fa una truita a casa, l’home que passeja un gos, la noia que fa running, un cotxe que passa). Cada escena és independent dins el mateix plànol i la gràcia està en anar descobrint què és interactiu i què no ho és. Com més tocs fem a diferents escenes, la ciutat va cobrant més vida. L’estil gràfic és més proper a la il·lustració que a la infografia.

0,99€ (iTunes)

(hi ha in-app purchases per a expandir escenes)

Write the alphabet Per últim, una aplicació en altres termes. Write the alphabet és una agradable manera de que els nens comencin a familiaritzar-se amb l’escriptura. Amb l’alfabet disponible en majúscules, minúscules i lletra lligada, l’aplicació guia al nen per aprendre a escriure cada lletra com si es tractés d’un dibuix, indicant quan ho fa bé i quan no.

Gratis (iTunes)

(hi ha in-app purchases per a tenir tot l’alfabet disponible)

S’ha de dir que la nostra filla d’algunes aplicacions se n’ha cansat i d’altres no les pot deixar i que sovint prefereix veure un vídeo d’una amigueta seva o un cosí fent el ganso que fer el que ella anomena “un puzzle”. Ens voleu dir les vostres? Publicitat gratis. Aprofiteu.

8 Comments

 1. Qué bé em va aquest post ara que ha arribat la tablet a casa!
  Nosaltres pactem moments de joc amb en Godric i fem una partida ell, una el papa, una jo,no volem que la tablet es converteixi, com bé dius, en una mainadera.
  En Godric s’ha aficionat molt a un joc que es diu “Lego Junior” i ara hem descobert les apps de duckiedeck i hi ha un parell que li encanten (a mi també!). I un must a casa desde fa molt és l’app del conte de la Lyona “Jo mataré monstres per tu”. Se’l sap de memòria!!

  La llàstima és que la majoria d’apps xules arriban abans a Apple que a Android…

  Reply
 2. Em permeto afegir totes les apps que fan la factoria Toca Boca! Mireu-les, no hi tinc comissió!

  Reply
 3. Granja 123, Minitunes, Art maker oBeck and bo són algunes de les que fem servir a casa.
  Evidentment no pot faltar el vídeo dels ous kinder… :-S

  Reply
 4. Algunes més per afegir a la llista:

  1) My Very First App: colors, animals, sons, formes, números i tipus menjar que cal aparellar. Amb 3 nivells de complexitat. Estèticament preciosa. Al Miquel li encanta, aquesta ha estat una gran compra.
  http://www.nightanddaystudios.com/app/my-very-first-app/

  2) Little Red App: La versió de al caputxeta vermella que ha fet la ilustradora Paloma Valdívia sobre la versió del conte de Gabriela Mistral. No pot ser més bonica, tot i que el Miquel encara no li fa gaire cas…
  https://itunes.apple.com/au/app/littlered-app/id597592905?mt=8

  3) The Playmatic: molt bàsica però la primera que va fer servir: Pots petar bombolles de sabor, fer música amb els estels i veure comn pugen globus aeròstatics cap al cel i en salten paracaigudistes. Molt recomanable com a primera app.
  https://itunes.apple.com/us/app/playmatic-simple-games-for/id440754678?mt=8

  4) El buho Boo – Animalitos: per aparellar animals i els sons que fan. Força inicial també però molt divertida.
  https://itunes.apple.com/es/app/el-buho-boo-animalitos/id666584542?mt=8

  5) Count the animals: La més bonica de totes, es tracta de comptar i tocar quants animals apareixen a la pantalla. En molts idiomes.
  https://itunes.apple.com/us/app/count-the-animals!/id452226295?mt=8

  Desitjo que us agradin! :)

  Reply
 5. Gràcies per les suggerències!

  Reply
 6. estic amb la nuriacastells – els toca boca son molt bons – el lucas, que ja fara 7 anys, encara hi juga força..
  Per apps en anglès, recomano també el conte africa “untying the knot”, jocs com curious zoo, you can read, xmas tale, rapunzel, flashcards (on poden grabar la sega vet) … i sient un noi, ara ens agrada molt els jocs tipus : minion rush, de lego n’hi han uns quants, i de futbol.
  Al cole del Luvas també tenim una serie de apps per fer deures de mates i de lectura.
  Pero sino el ipad per oci, només l’ultiltzem els caps de setmana, i no sempre!

  Reply
 7. Ja veig que l’Emma potser es massa jove per posar-li el Starcraft II xD

  Reply
  • El II no sé però el primer? Al primer arribarem.

   Reply

Deixa un comentari

%d bloggers like this: