La paternitat desastrosa de Loudon Wainwright III

loudonirufus

Serveixi aquest apunt d’homenatge particular al pare de la Lucy, la Martha i en Rufus. Vet aquí el pare absent; ombra allargada, reflex familiar i imprecís, cicatriu íntima; egoista, gelós, seductor i a estones un tirà. És el pare rebel, que no sap fer-se gran i que no vol morir; el pare que marxa de casa a mitja nit quan a casa tothom dorm, amb les maletes plenes d’alleugiment i retrets; el que no arriba a la festa d’aniversari del petit de la família, malgrat haver dit i redit que aquest cop no fallaria. És també el pare que es disfressa rera una rialla, que canta per domesticar els fantasmes, mentre ofereix a qui els vulgui/pugui entomar retalls catàrtics d’una paternitat desastrosa. I també plena de vida (és clar). El dolor d’un pare recordant aquella bufetada massa forta, la ferotge humanitat d’un cantautor enorme… i pare (paràs) com pocs.

Vet aquí un recull de cançons de Loudon Wainwright III que podrien ser posts de Vadapares, si aquest blog no fos tan feliçment ensucrat i si no fos perquè no li hem pogut proposar (no ha respost el nostre ‘whats’). Aquest gran cantautor nordamericà (també humorista i actor) nascut a Chapell Hill, Carolina del Nord, és autor d’una de les discografies més emocionalment incisives (a voltes desconcertant) de la música nordamericana contemporània. Avui és el ‘convidat’ impossible al nostre blog.

A continuació una breu selecció de retalls sobre el ‘nostre tema’, espigolats d’entre la vintena de discos que ha editat. Sense concessions, i amb l’àcid sentit de l’humor marca de la casa. Són aquests:

 • Be careful there’s a baby in the house: la fi de la parella? L’inici de la família, deixem-ho així. ;-) + Lletra | Escolta la cançó | De Album II (1971)
 • Rufus is a tit man: la cançó que va dedicar al seu fill Rufus, també cantant, molt més conegut que el seu pare, almenys a Europa. Tracta de l’absència de sexe a la parella en el postpart i ofereix una àcida i humana visió del canvi en els hàbits sexuals de la parella després de tenir un fill. + Lletra | Escolta la cançó | De Unrequited (1975)
 • Your mother and I: de quan es va divorciar de Kate McGarrigle, també una molt recomanable cantant. Una cançó sobre el divorci i la gestió de la decepció, de la difícil assumpció que és el ‘fracàs’ el que, al capdavall, ens fa persones. + Lletra | Escolta la cançó | De More Love Songs (1986)
 • Lullaby: de la paciència finita o la cançó de bressol que et podria comportar la pèrdua de la custòdia dels teus fills. Ara més seriosament, fer de pare comporta també saber administrar els moments de crisi i caiguda lliure en el fosc pou de les pitjors emocions. Aquesta cançó va d’això. + Lletra | Escolta la cançó | De Attempted Moustache (1973)
 • Hitting you: Quan triga la marca d’una bufetada a marxar de la cara del nostre fill? Duríssima cançó (warning) sobre el que voldríem esborrar (i no podem). + Lletra | Escolta la cançó | De History (1992).
 • Father / Daughter Dialogue: de passar comptes i de la culpa redimida, en aquest cas a través del propi ofici,  diàleg cantat entre Loudon i la seva filla Martha. + Lletra | Escolta la cançó | De Grown Man (1995). Corprenedor, però no tant com a A father and a son, on trobem els sentiments ambivalents propis de la relació pare/fill i un vers final demolidor… ‘maybe it’s hate, but probably it’s love’.  + Lletra | Escolta la cançó | De History (1992).
 • Older Than My Old Man Now: la cançó que tanca el cercle, quan arribes a l’edat en què el teu pare va morir. Dels fantasmes persistents, de passar el relleu, de mirar-se al mirall i fer-se vell. + Lletra | Escolta la cançó | De Older Than My Old Man Now (2012).

+ Altres cançons del Loudon sobre el tema:

 • Five years old
 • You never phone
 • Pretty little Martha
 • Between
 • Daughter
 • What are families for
 • Bein’ a dad
 • Daddy take a nap
 • The Picture
 • Liza
 • Escolta-les aquí. Excepte Pretty Little Martha, que no està a Spotify, però que podeu escoltar en aquest enllaç.

+ Il·lustra aquest apunt la foto d’una foto: és una imatge d’Instagram meva del maig de 2012 amb una de les fotos que il·lustra les notes interiors del disc History de 1992, on es veu Loudon i Kate McCarrigle mirant-se Rufus en un indeterminat estudi de gravació. El petit és dins de la funda d’una guitarra!

3 Comments

  • Chapeau

   Reply
 1. Fa tan bona olor que em guardo el recull per a algun improbable futur moment de pau… o de necessitat… Gràcies, Oriol!

  Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. De paternitats, un blog que va creixent | oriolllado.cat - […] 18.3.2014 | La paternitat desastrosa de Loudon Wainwright III. […]

Deixa un comentari

%d bloggers like this: