They say your brain is a comic book tattoo

Recordo el menjador de casa meva amb la típica tauleta davant del sofà i, a sota, es podien trobar entre revistes, diaris i Jueves plens de pols, petits recopilatoris de Mafalda i Peanuts. I recordo, encara avui, certes tires que em van impressionar. Compartint una angoixa amb els seus protagonistes que ben bé no entenia.

A continuació, quatre lectures infantils per adults amb l’excusa més mainstream possible: Sant Jordi.

Peanuts

Peanuts

Potser el còmic per antonomàsia protagonitzat per nens que no es comporten com a nens en absolut.
Peanuts (coneguts en aquestes terres com les aventures de “Snoopy”, “Charlie Brown” o de “Carlitos y Snoopy”) va ser una tira còmica escrita i dibuixada diàriament per en Charles M. Schulz durant gairebé 50 anys, des de l’octubre del 1950 fins al gener del 2000, pocs dies abans de la seva mort. Probablement la història més llarga mai publicada, va consolidar el format de tira còmica continuada amb gag.
Els seus protagonistes, ja mítics, són l’insegur i pessimista Charlie Brown, el gos (cada cop més antropomorf a tots els nivells) Snoopy i una sèrie de personatges contemplatius però extremadament rics en matisos malgrat rondar tots les edats de 4 a 8 anys (Linus, Lucy, Schroeder, …) que són un hibrid de nen i adult. Són un mitjà a través del qual Schulz retratava les seves pròpies experiències d’infantesa, els seus traumes, manies o la seva visió de la vida com a adult a través el món simplificat dels nens, atacant temes socials tan diversos com la psiquiatria, l’art o la religió.

A molts d’ells els podem veure créixer (i fins i tot nàixer) gràcies a l’edició cronològica que Planeta està fent.

Mafalda

Mafalda

Mafalda és la nena de sis anys protagonista de la tira còmica de l’artista argentí Quino que va publicar de mitjans dels seixanta fins a mitjans dels setanta.
Amb un discurs i un missatge extremadament vigent, Mafalda, una nena afectada terriblement per l’actualitat de la societat de classe mitja argentina de la seva època, viu una vida a mig camí entre la nena de 6 anys que és realment (la relació amb els seus pares, el seu germà Guille i els seus amics a l’escola, amb una certa influència de Peanuts) i la seva malaltissa preocupació per la societat que l’envolta, l’economia, l’ecologia, els drets humans i la pau mundial.

L’obra completa es pot aconseguir des de fa anys en Todo Mafalda, tant en català com en castellà, i crec que és Lumen qui el reedita de tant en tant, perquè acostuma a estar disponible sempre als prestatges de les botigues.

Calcin and Hobbes

Calvin and Hobbes

Calvin and Hobbes era una tira còmica diària escrita i dibuixada per Bill Watterson que es va editar entre el 1985 i 1995. Els seus protagonistes són en Calvin, un nen de 6 anys amb una imaginació desbordant, i en Hobbes, el seu tigre de peluix.
En Calvin viu amb els seus pares, té les fòbies pertinents a la seva edat (anar a l’escola, certs menjars, banyar-se, les noies) i és certament precoç, amb els problemes que això comporta. El seu inseparable amic és en Hobbes, un tigre de peluix que està viu només en la seva única presència.
La màgia d’aquest còmic radica en dos punts: la visió que té en Calvin dels adults, irònica però acurada, remarcant sovint les contradiccions del món en el que vivim, i la seva pròpia relació amb en Hobbes. En Hobbes no és un amic imaginari. Tampoc és la seva consciència. En Hobbes té personalitat pròpia, iniciativa, discuteix, rivalitza, juga i participa de la vida d’en Hobbes. Només que ningú més ho pot veure.

Ediciones B va editar uns packs recopilant l’obra completa que encara són fàcils de trobar.

Yotsuba

Yotsuba&!

L’únic còmic de la llista que vaig descobrir d’adult, aquest manga de l’autor Kiyohiko Azuma el protagonitza la Yotsuba Koiwai, una nena d’uns 4 o 5 anys, que es dedica a fer el que fan totes les nenes de 4 o 5 anys: jugar, dibuixar, interaccionar amb altres nens i el seu entorn. Descobrir les coses de la vida, bàsicament.
Amb uns arguments quotidians i plens d’ingenuïtat, acaba sent una lectura entretinguda per les aventures que poden acabar desenvolupant-se amb uns ingredients tan innocents.
No hi ha lluites ni explosions ni monstres gegants. No hi ha escatologia ni sexe ni tan sols ironia. Tot és blanc, pur i amable. Seria l’extrem oposat a Shin-chan i el seu caca-cul-teta-pet. Un contrapunt a la càrrega política de Mafalda o a l’angoixa de Peanuts. Aquí radica el fet de que sigui una lectura fresca, tan pels lectors joves com pels no tan joves.

Yotsuba&! és editat per Norma Editorial.

Com podeu llegir, cap d’aquestes obres necessita una llarga presentació. Però, en dies com aquests, si has de regalar quelcom, pots regalar còmics també.

Feliç diada de Sant Jordi a tots.

2 Comments

  1. Com a bona lectora de comics no puc més que està entusiamada amb el post! I l’ultim no el coneixia! Ja sé que buscar demà!!!!

    Reply
    • Content de que t’hagi agradat :-)

      Reply

Deixa un comentari

%d bloggers like this: