Qui posa els límits?

surf vadepares
Una de les coses més sorprenents i inesperades que he après en aquests primers 16 mesos com a pare, és descobrir que tenim massa tendència a posar límits a les persones. I no em refereixo als límits comportamentals de què està bé i què no està bé, sinó a les limitacions que posem al desenvolupament de les capacitats dels altres, sobretot infants.
En educació aquest és un tema recurrent. En una aula amb 25 nens, si el mestre decideix què són capaços d’aprendre i què no, i en funció d’aquesta decisió es treballen uns continguts o altres, amb una metodologia o amb una altra, estem coartant les possibilitats d’aquelles persones que podrien anar a més…

En el cas dels fills, en algunes situacions quotidianes jo pensava “Ah, encara és petit per fer això”, “ui això no cal que li diguis que no ho entendrà”, “Vols dir? Crec que fins als 2 anys res de res”. I han estat moltes i moltes vegades que jo estava equivocat, que el meu fill feia coses que jo pensava impossibles per la seva edat; es que fa 6 mesos encara s’arrossegava per terra!!! Quan es trobava en una situació nova o davant d’una dificultat “del terreny” s’ha buscat la manera de resoldre-la deixant-me bocabadat. Ha agafat “eines” que tenia a l’abast, ha transformat l’ambient, o simplement sabent quin era l’objectiu que volia, m’ha vingut a buscar per mostrar-me la situació i que l’ajudés a sobrepassar-la.

Estic molt content d’haver pres consciència d’això als 16 mesos d’edat (que pensava que un mestre i psicopedagog tenia superadíssim) perquè vol dir que d’ara en endavant ja no el consideraré un nen petit, sinó una persona que s’està formant, que està descobrint i que el puc guiar en aquest procés d’aprenentatge.

Així que només puc animar-vos a “no posar límits” al desenvolupament, exploració i creació dels vostres fills (i per defecte a cap persona), i ajudar-los i guiar-los a explotar el seu potencial i a trobar allò que els hi agrada. Hi haurà altres tipus de límits que si que caldrà posar.

Hauríem d’intentar entre tots no posar més límits dels necessaris als nostres fills i filles i deixem que siguin ells qui els vagin descobrint.

Surf vadepares
Per il·lustrar aquest article, m’ha semblat molt adient l’exemple d’aquesta nena australiana de 6 anys que fa surf des dels 3. El què va començar com una activitat d’acompanyar al pare a les seves activitats esportives a l’aigua, s’ha convertit en el seu esport i la seva activitat preferida, i la tècnica i habilitat que ha desenvolupat amb la seva curta edat, és realment increïble!! I de la mateixa manera, molta gent deia: “Ah, no ho aconseguirà”, “És massa petita, no s’aguantarà sobre la taula”, etc. i ara mira per on va. Són 6 minuts, però descriuen exactament això:

QUINCY from Sean Slobodan on Vimeo.

1 Comment

  1. Interessant reflexió. Quan els deixem guiar-se per la seva intuició evolucionen com mai… Al León dormido vam veure una nena de 4 anys fent equilibris a barres que semblava una mona. Qualsevol altre pare s hagués espantat per l ‘alçada on estava….

    Reply

Deixa un comentari

%d bloggers like this: