Benvingut Kael, gràcies doules!

Fa uns dies que va néixer el nostre segon fill. Després de la mala experiència del primer part i encara ara recordar-ho com un malson, en aquesta ocasió vam decidir comptar amb l’acompanyament d’una doula, i l’experiència ha estat radicalment oposada.

Segons la Wikipedia en anglès, la doula és la persona no mèdica que dóna suport a algú abans, durant i després del part, així com a la parella i família oferint suport emocional i assistència física. El fet d’oferir aquest suport continuat durant el treball de part, s’associa a una millor salut materna i fetal així com un risc d’inducció i intervencions més baix o menys necessitat de calmants. Aquests beneficis són especialment significatius si aquest suport és ofert per una persona que no és de la família ni personal mèdic. Hodnett, E. D.; Gates, S.; Hofmeyr, G. J.; Sakala, C.; Weston, J. (2011). Hodnett, Ellen D, ed. “Continuous support for women during childbirth”. The Cochrane Library (2): CD003766

Una doula és una persona amb experiència i coneixement en processos d’embaràs i parts, que acompanya i ajuda a fer-ho el més tranquil i informat possible. Si bé ens sembla molt recomanable en un primer part quan es va molt perdut, en els posteriors segueixen sent de gran ajuda.

A més a més, no es tracta d’una ajuda específica per parts a casa, com moltes vegades s’associa. Al contrari, nosaltres amb un embaràs de risc, volíem l’acompanyament en tota la part hospitalària. Normalment en el part a casa ja es té una llevadora exclusivament per a vosaltres, que estarà al vostre costat tantes hores com sigui necessari, però en un hospital això no és així. A nosaltres, por exemple, ens va tocar una llevadora excel·lent, però amb tres parts en el fase expulsiva simultàniament, ella no podia estar amb nosaltres la major part del temps.

Fa mesos que fem cursos i classes pel part però no és excloent: la doula ha estat amb nosaltres des de les primeres contraccions fins les primeres hores de vida del Kael i ens podia anar recordant la informació dels cursos i ampliant altres aspectes. Una gran ajuda i suport per la mare però també pel pare, que pot acabar d’entendre millor tot el què passa i com ajudar i col·laborar de la millor manera possible.

Si bé en alguns hospitals no accepten un segon acompanyant, la doula no intervé ni interfereix en les tasques sanitàries però les complementa. Tenir l’experiència de desenes i desenes de parts, t’ofereix informació tranquil·la de en quin moment del procés ens trobem, què va bé i que podria anar malament, perquè canvien el tipus de contraccions, etc. i com anar-ho gestionant nosaltres.

A més a més, quan de parts anteriors coneix part dels equips mèdics, li permet anar preguntant i tenint més informació (per exemple quan hi ha 5 parts simultanis i l’ambient està una mica estressat com ens va passar).

I en els moments de més dolor o de més tensió, després d’hores d’esforç i cansament, és un pilar fonamental que aporta serenor en cas de discussions absurdes entre la parella, o en cas de crits i desesperació, etc.

Hi ha països on la doula és un servei ofert pel propi sistema sanitari, o a Brasil on tenen un paper encara més protagonista i per llei tenir permís d’acompanyar en qualsevol hospital. Aquí encara queda molt camí per recórrer i ha generat certa controvèrsia o antipatia per part d’algunes llevadores i infermeres, quan a la pràctica són el seu millor aliat i els hi faciliten molt la feina.

També és una llàstima que molts hospitals no permetin l’accés de dues persones (per exemple pare i doula) en el moment del part. Suposo que és per falta d’informació del seu paper i els beneficis que aporta, sovint només relacionades amb parts naturals i amb etiquetes d’anti-anestesia, etc. Però a la pràctica la doula entén les demandes del tipus de part que volen els pares i acompanya el procés sigui quin sigui (nosaltres ja sabíem que voldríem anestesia, per exemple).

Però és que això només és un dels punts! Comptar amb el suport d’algú que ha acompanyat tants parts, ofereix molta informació també logística i organitzativa, que ajuden a rebaixar els nervis i l’estrès preveient tot el què anirà passant: des de la manera més tranquil·la si es vol anar amb taxi a l’hospital, fins a planificar i col·laborar en l’atenció del fill més gran, per exemple.

Fins i tot, a nosaltres ens ha donat un regal inesperat i molt especial: un registre escrit de tot el què ha passat durant el dia del part.

Esperem que poc a poc tothom pugui triar si vol comptar amb aquest suport extra en un moment tant intens, i la intenció d’aquest escrit és aportar la nostra experiència personal d’un part de risc hospitalari, i desfer algun estereotip o confusió. Però sobretot agrair a la Vicky de Doula Barcelona, la seva ajuda i suport.

Deixa un comentari

%d bloggers like this: